Administrator
Forum to założone zostało celem umieszczania na nim materiałów oraz informacji odnośnie naszego przyszłego (mam nadzieję wkrótce) magazynu.
Kilka słów na początek:
1. Każdy tekst umieszczamy w dziale dla niego przeznaczonym - nie będę gonić za pomyłki, ale chodzi o to, żeby treści były poukładane, celem ich łatwego odszukania.
2. Kiedy zdobędziemy więcej osób, wybierze się redaktorów działów. Póki co redaktorami, których mogę już wymienić są:
Jakub Basoń - red. działu Analizy tekstów oraz wszystkiego, co jest związane ze starym, dobrym rockiem progresywnym.
Katarzyna Gociek - red. działu (tutaj proszę - przypomnij mi, za co chciałabyś być odpowiedzialna, bo wyleciało mi z głowy...)
Olga Socha - red. działu tłumaczenia
Michał Wieczorek - red. działu Historie zespołów i tego, co wiąże się z pięknym i poruszającym neo-progiem :-)
Jacek - W najbliższym czasie dostaniesz zestaw muzyczny, tzw. starter :-) red. działu recenzje.
Teraz trochę o porządku rzeczy... Wszystkie teksty zamieszczane będą na forum. Pamiętajcie o zrobieniu kopii zapasowych na swoich dyskach twardych, żeby można było odzyskać dane w razie awarii itp.
Po opublikowaniu tekstu, zostanie on poddany ocenie przez resztę redakcji. Rangi nie są ważne, a służą jedynie utrzymaniu względnego porządku. Sprawdzi się to, kiedy liczba członków wzrośnie. Tak więc każdy ma prawo skomentować tekst. Nie jest ważne, czy to będzie dzieło nowicjusza, redaktora itp. (ja też się w to wliczam, więc nie bać się komentować!). Powinno się to odbywać jednak na poziomie, dlatego bez słownych przepychanek, a jedynie konstruktywna krytyka najlepiej poparta przykładami. Jesteśmy w swoim gronie przyjaznych sobie ludzi, dlatego myślę, że problemu z tym nie będzie :-)
Na bieżąco będę informować o każdej nowince. Wy także korzystajcie z tego narzędzia i piszcie.
Jeszcze jedno - jeżeli macie jakikolwiek pomysł związany z projektem - piszcie śmiało. Jest do tego dział "sugestie i uwagi". Reszta zespołu to rozpatrzy.
Dziękuję za uwagę. Red. nacz. (zawsze się chciałem tak podpisać ) Michał Wieczorek
Moderator
Zaś co do startera to możesz nadmienić co by zawierał, jak narazie udało mi się zdobyć parę płytek Procol Harum, Areny, Pendragona, YESów, Magnum w drodze jest Gryphon, Kasia też już coś niecoś posiada...
Ostatnio edytowany przez Jack Carpenter (2007-11-29 18:02:52)
Administrator
No, to bardzo ładnie :-) Tylko prosiłem o rejestrację z imienia i nazwiska, nie z nicka, bo to forum redakcji. Ale to nic, kiedyś się zmieni. Dobry repertuar wybrałeś. Dostaniesz bankowo coś King Crimson, Jethro Tull, Marillion, Camel... Jakub dorzuci jakieś mniej znane zespoły.
Kasiu, będziesz redaktorką działu, co nie oznacza, że ktoś inny nie będzie mógł napisać historii :-) Ja na przykład także mam na to chrapkę Ale oczywiście Ty masz pierwszeństwo :-)
Moderator
Co do nicka, to jeżeli o mnie chodzi wszystko jest tak jak miało być z angielska moje dane lepiej brzmią, aż kusi dodać przedrostek "lord" lub chociaż "sir"
No w każdym razie co do płytek możecie podać jakieś tytuły to pościągam lub znajdę coś w ojcowskich zbiorach ;]
Administrator
Słuchajcie, pracuję nad pewnym gościem. Być może przyłączy się do nas. Tak, czy inaczej za tydzień około ruszamy z tym koksem :-) Termin spotkania jeszcze ustalimy.
Moderator
Witam, Witam.
Ja rownierz znalzlem jednego chetnego - znajomy z forum. Pytał mnie o szczegóły, więc tu pytanie do Michala. Jak gleboko go narazie wtajemniczac?. Co do pisania... mialem nadzieje, ze wrzuce moje wypociny o tekstach Hammila, ale gdzies mi to sie zpapodzialo i chyba marne są widoki na odzyskanie
Administrator
Jeżeli jest na poważnie zainteresowany - możesz mu powiedzieć wszystko, a najlepiej od razu podać adres do tego forum. Musisz go wyczuć.
Moderator
Witam!
Melduje się Błażej z Torunia. Trafiłem do Michała poprzez anons na forum Atrtrock.pl gdzie od lat siedzę.
Wstępnie zgłaszam chęć zajęcia się publicystyką, bo chyba taki dział redakcji powstanie. Mam nadzieję jeszcze w grudniu coś mądrego napisać i tu wrzucić, lecz nie będzie to recenzja. Michał dziś mówił, że zin rusza 1.02.2008.
Moderator
Witaj na pokładzie. Napisz może cos więcej o swoich upodobaniach muzycznych, o pomysłach na artykuły jakie masz itp.
pozdrawiam
Moderator
Pomysły na artykuły:
1. O tzw. szufladkowaniu, o potrzebie szufladkowania wiadomego gatunku na podgatunki, metodach szufladkowania, niebezpieczeństwach/nieporozumieniach, jakie się z tym wiążą. Powiązania z tym tematem o których można by wspomnieć: niszowość gatunku, jego rzekoma elitarność.
2. O szalenie uproszczonym podziale gatunku ku któremu od dawna się skłaniam na: neoprog, retroprog i całą wielką rzeszę zespołów które są obok lub pomiędzy tymi przeciwnymi (w pewnym ujęciu przeciwnymi) nurtami. I idąc dalej - co rozumiem przez retroprog, opis tego gatunku.
3.Szczegółowy rodzaj przewodnika po retroprogu.
4.Dlaczego rock progresywny wcale nie jest progresywny. Czyli o samej definicji, jej znaczeniu dosłownym (językowym) i znaczeniu historycznym - które z nich jest właściwe i dlaczego. Czyli trochę o historii gatunku, trochę o tym jak ta historia jest traktowana przez słuchaczy, o tym ile razy można w muzyce odkrywać Amerykę itp.
O 1. i 2. i 4. to podejrzewam , że mógłbym machnąć spore elaboraty. Zwłaszcza o 2. i 4.
Dlatego od razu moje pytanie o rozmiary tekstów? Umówmy się, że liczymy stronami Worda w czcionce powiedzmy Times New Roman rozmiaru 14.
Ostatnio edytowany przez Błażej Hermann (2007-12-14 22:05:18)
Administrator
No proszę - Błażej już do roboty się zabrał :-) Ja też myślę nad tematami.
Słuchaj, powiem tak - co myślisz o tym, żeby jeden tekst był na numer?
Co do objętości - my mamy ten luksus, że nie mamy limitu objętości. Dlatego piszesz wedle własnego uznania.
Myślę, że na pierwszy numer dobry byłby art. nr 4 - dasz radę napisać go przez styczeń?
Ja mam dzisiaj spotkanie z Jakubem, na którym obgadamy jeszcze jakieś tematy. Wszystko napiszę na tym forum. Mam już jednak temat, o którym chciałbym napisać. Mianowicie o Śnieżnej Gęsi Camela. Nie ma to być recenzja tylko tekst, który zabierze czytelnika w ten piękny świat. To nie wszystko oczywiście, ale resztę podam później :-)
Moderator
4. to rzeczywiście taki temat na otwarcie.
Będzie tu prawdopodobnie sporo wątków kontrowersyjnych i okazji do uwag z waszej strony. Rozumiem że wszelkie zastrzeżenia członków redakcji rozstygniemy jak wrzucę artykuł na forum? Jest coś takiego jak "zgodność linii redakcji". Z powodu pewności co do braku zgodności na zasadnicze tematy nigdy niczego nie napisałem dla serwisu Artrock.pl. Po prostu wiedziałem że Naczelny i większość redakcji mają dość odmienne poglądy. Trochę szybko wskakuję z tym tematem, ale ten wątek wyszedłby prędzej czy później, więc już sygnalizuję. Wiadomo, że gdy Polaków dwóch tam trzy zdania. W przypadku muzyki jest jeszcze gorzej.
Moderator
Nie martw sie na zapas, dyscypliny partyjnej to u nas nie ma. Najpierw napisz szkicowa wersje artykułu i wtedy poddamy ja ocenie i ew. poprawimy. Takze bez nerwów. Napisz, i wtedy zobaczymy.
Administrator
Słuchaj Błażej - zdań na temat proga jest tak wiele, jak różnorodna jest ta muzyka. Ja z Jakubem także nie zawsze mam jednakowe zdanie.
Nie powinno być oceniane czyjeś zdanie, tylko poprawność językowa i merytoryczna. :-)